Välkommen till optimizationspartner.se, en webbplats om spelmotorer online och allt som hör därtill. En spelmotor är ett ramverk för spelutveckling som stödjer flera olika kärnområden. Spelmotorn som programvara tillåter spelutvecklare att komponera spel snabbt och effektivt med fantastisk grafik och ljud. Med en spelmotor kan du importera grafik och konst i 2D eller 3D från en programvara till en annan, exempelvis från Photoshop. Lägg till konst, grafik och animationer för häftiga scener eller miljöer. Lägg till ljud, ljudeffekter och ljus eller skapa interaktiva miljöer med logiskt spelande. Läs om några av världens mest kända spelmotorer nedan:

  • Unity
  • GameMaker Studio
  • Unreal Engine
  • AppGameKit

De mest populära spelmotorerna

Unity och Unreal Engine är två världskända spelmotorer för den ultimata spelupplevelsen. Unity, eller mer känt som Unity3d, grundat av Unity Technologies är ledande inom spelutveckling och används av 45 % av världens utvecklare enligt Unity’s webbplats för PR. Unitys motor är fri att använda och kan installeras för Windows PC och Mac. Om du är helt ny inom spelutveckling finns flera “tutorials” på Unity’s webbplats där du kan lära dig helt fritt. Unity’s ramverk är byggt på C++ och användare kan interagera med motorn genom JavaScript och C#. Utvecklade spel kan sedan exporteras till flera plattformar såsom iOS, Android och Playstation.

Unreal Engine har länge ansetts vara den mest populära och mest använda spelmotorn innan stafettpinnen togs över av konkurrenten Unity. Unreal Engine är utvecklat av Epic Games och den första versionen släpptes redan 1998. Mer än 20 år senare är Unreal Engine fortfarande en spelmotor att räkna med. Unreal Engine är skrivet i C++ och stöds av flera plattformar och konsoler såsom Windows, Mac, Xbox och Playstation. Spelmotorn använda främst för så kallade FPS-spel, First-person shooter, till exempel Mass Effect och Gears of Wars. Men den har även haft framgångar inom spel med Third-person shooter perspektiv.

GameMaker Studio och AppGameKit är spelmotorerna för nybörjaren

För dig som är nybörjare inom såväl spelutveckling som programmering är GameMaker och AppGameKit de perfekta spelmotorerna för dig. GameMaker Studio är numera utvecklat av Yoyo Games och är baserat på att vem som helst ska kunna utveckla spel. GameMaker är perfekt för nybörjare eftersom det inte krävs några förkunskaper inom programmering då all programmering sker enligt så kallat Drag-and-Drop (DnD). Drag-and-Drop är ett visuellt ikonbaserat programspråk som innebär att användaren drar ikoner till specifika funktioner som utför event. GameMaker erbjuder även avancerad spelutveckling för erfarna programmerare. GameMaker erbjuder endast utvecklingsmöjligheter i Windows.

AppGameKit, likt GameMaker Studio, bygger på att vem som helst kan koda. AppGameKit är den perfekta spelmotorn för nybörjare och hobby-utvecklare som vill skapa spel för mobila plattformar. AppGameKit fokuserar främst på möjligheten att snabbt kunna koda och bygga appar som kan delas via flera plattformar beroende på målgrupp. AppGameKit finns tillgängligt för plattformarna iPhone, iPads, Linux, MacOS, Windows, Android, Raspberry PI och flertalet HTML5 webbläsare. AppGameKit är ej gratis, till skillnad från flera av de andra spelmotorerna. Det finns dock en gratis testversion tillgänglig för den som vill testa.

Det finns en spelmotor för alla oavsett nivå

Oavsett om du är nybörjare inom programmering och spelutveckling eller har flerårig erfarenhet så finns det en spelmotor för dig. Spelmotorer som erbjuder vacker grafik, makalösa ljus- och ljudeffekter och oändliga möjligheter för ett interaktivt och logiskt spelande är en självklarhet inom dagens spelutveckling. Möjligheterna till att dela utvecklade spel inom flera plattformar skapar även möjligheter för dig som utvecklare att dela din passion och erfarenhet till likasinnade. Spelmotorer, moderna som såväl 20-åriga giganter, erbjuder makalösa ramverk med hög funktionalitet och där det endast är du som sätter gränserna för ditt spelutvecklande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *